Juice Leskinen Grand Slam

Juice Leskinen Grand Slam

Joulukuussa 1981 ilmestyi Juice Leskisen sooloalbumi Dokumentti. Juicelle oli vuosien mittaan kertynyt biiseä, jotka eivät syystä tai toisesta olleet päätyneet millekään levylle ja koska Slam oli hajonnut eikä uutta bändiä vielä ollut, päätti Leskinen työstää näistä biiseistä LP:n omin voimin. Leskinen soitti itse kaikki instrumentit ja lauloi yksin kaikki lauluosuudet, lisäksi hän vastaa itse levyn piirroskannesta. Ostava yleisö piti Leskisen soololevystä sen verran, että hän sai vastaanottaa siitä kultalevyn. Kesällä 1981 Slam-yhtyeen hajoamispäätöksen jälkeen Leskinen alkoi miettiä uuden kokoonpanon miehitystä. Slamista mukaan oli jäämässä Ila Loueranta ja Vesa Sytelä. Uutena kasvona mukaan liittyi kosketinsoittaja Anssi Tikanmäki. Uuden bändin ensimmäinen julkinen esiintyminen tapahtui 31.11.1981 Helsingin kulttuuritalolla ja vakituisen keikkailun yhtye aloitti 19.11.1981. Maaliskuussa 1982 lähti Grand Slam äänittämääm uutta LP:tä maineikkaalle Abbey Road -studioille Lontooseen. Puitteet Lontoon äänitysstudiolla olivat varsin prameat ja sen puolesta tulevalta LP:ltä saattoi odottaa paljonkin. Mutta komeat puitteet eivät yksinään riitä, eikä levyn tekoon oltu ehditty varautua. Niinpä Lontoon retkeltä tuliaisina ollut LP, toukokuussa 1982 ilmestynyt Sivilisaatio, ei saanut suurempia hurraa-huutoja, sen paremmin bändiltä kuin ostajiltakaan. Vaikkei Sivilisaatiosta tullut myyntiminestystä, tuli Villi länsi -biisitä ainakin iso hitti, niinpä se julkaistiin myös jukebox-singlenä (ainoastaan RAY:ta varten), B-puolenaan Atomisuoja

Kesällä 1983 järjestettiin kolmas Tuuliajolla-kiertue, jolla tällä kertaa olivat mikana risteilykonkareiden Juicen ja Eppujen lisäksi Sleepy Sleepers, Popeda ja Musta Paraati. Kesän keikkailun lomassa ehtivät Grand Slamin pojat pistäytyä myös studiossa, tällä kertaa Finnvoxilla Helsingissä. Tuliaisina studiokeikalta saatiin ihmeteltäväksi lokakuussa, kun kauppoihin ilmestyi mini-LP/maxi-EP Deep Sea Diver (täh!! englanninkielistä Juicea??). Levy sisältää kuusi tuttua Juice-palaa Anssi Tikanmäen tuoreina sovituksina ja Leskisen englanninkielisillä sanoilla (ts. lähes suorilla käännöksillä suomesta englanniksi). Levy tehtiin alunperin ainoastaan mainostamaan Juice-materiaalia ulkomailla, mm Midem-musiikkimessuilla, mutta koska levyn teko ei kuitenkaan ole aivan ilmaista puuhaa, laitettiin se myyntiin myös Suomessa.

Joulukuun alussa 1983 ilmestyi Juicen ja Grand Slamin pitkään odotettu uusi LP Boogieteorian alkeet peruskoulun ala-astetta varten - lyhyt oppimäärä, eikä kyseessä ollut pelkästään LP, vaan peräti tupla-sellainen. Boogieteorian alkeet... nousi välittömästi ilmestyttyään myyntilistojen kärkeen ja siltä irrotettiin myös single, jonka A-puolesta Eesti (On My Mind) tuli iso hitti vaikka biisissä onkin mukana per...hmmmm... eräs ruma sana. LP myi yli kultalevyrajan, kuten suurin osa Leskisen muistakin albumeista.

Loka-marraskuun vaihteessa 1985 ilmestyi Juice Leskinen Grand Slamin uusi LP Pyromaani palaa rikospaikalle, joka sisältää kymmenen uutta Leskis-biisiä. Levyn suosituimmaksi kappaleiksi kohosivat kappaleet Pyhä toimitus ja Musta aurinko nousee, jota kuulee edelleenkin suhteellisen usein radiosta. Myös tämä Juice Leskinen Grand Slamin LP myi yli kultalevyrajan.

Joulukuussa 1985 sai joulu-LP Kuusessa ollaan jatkoa, kun ilmestyi single Jouluvirsi / Joulupukkivukki. Singlestä tuli varsin menestyksekäs, etenkin A-puolen onomapoeettisesti (suulla soitinten ääniä matkien) esitetty Jouluvirsi soi tiuhaan radiossa.

Huhtikuussa 1986 ilmestyi Juice Leskinen Grand Slamin uusi single Kaksoiselämää / Elämää. Alunperin Elämää-biisin piti olla singlen A-puoli, mutta hyvä ettei näin käynyt, sillä tuskin ko. singlestä olisi siinä tapauksessa tullut niin suurta menestystä kuin siitä tuli.

Syyskuun 1986 Grand Slam vietti pääosin Mika Sundqvistin MSL-studiolla äänittäen tulevaa pitkäsoittolevyään. Saman vuoden marraskuussa saimme näiden sessioiden tuloksia kuultavaksemme, kun kauppoihin putkahti tupla-LP Yölento. Yölento-tupla-LP on Leskisen tähän astisen tuotannon myydyin LP (pian ilmestymisen jälkeen n. 80 000 kappaletta) ja hän on vastaanottanut siitä timanttilevyn.

Vuoden mittaisen tauon jälkeen marraskuussa 1987 ilmestyi Juice Leskinen Grand Slamin uusi single Puhemies / Lamminpää. Muutama viikko singlen jälkeen ilmestyi myös uusi LP, joka kantaa nimeä Minä. Levyn esittäjäksi on merkitty Juice Leskinen. Soitosta levyllä ei siis vastaa Grand Slam, vaan levyä varten on koottu kokoonpano, jossa soittavat aiemmin Leskisen bändeissä vaikuttaneet basisti Juuso Nordlund ja kosketinsoittaja Safka Pekkonen. Uusina kasvoina levyllä on mukana kitaristi Seppo Alajoki, lyömäsoittaja Ippe Kätkä, viulisti Pirkko Kontkanen sekä osassa biiseista bassoa soittava Jari Paulamäki. Levyn materiaali on tällä kertaa kokonaisuudessaan Leskisen käsialaa lukuunottamatta kappaletta Laulu, jonka sanoista vastaa P. Mustapää. Levyn sanoituksissa Leskistä on lisäksi avustanut Julienne Hanski(?!). Minä-LP on äänitetty Juuso Nordlundin toimesta Studio JJ:ssä lokakuussa 1987. Erilaisuudestaan huolimatta Minä myi kultalevyyn oikeuttavan määrän. Huhti-toukokuussa ilmestyi levyltä lohkottu 7"-single Laulu. Sen B-puoli Hilarius Hentomielinen sensijaan on ennenjulkaisematon biisi, joka on tehty tilaustyönä Taavi Kassilan rikoselokuvaan Petos.

Vuoden hiljaiselon jälkeen Leskinen palasi otsikoihin. Keltainen lehdistö repäisi ison otsikon "Juicen terveys petti" - hänen maksansa oli sanonut työsopimuksen irti. Leskinen vietti kuukauden päivät sairaalassa, livahti kotiinsa vain varjona entisestä ja pysyi poissa julkisuudesta aina seuraavaan kesään. Jossain vaiheessa keväästä 1989 levisi "tieto", jonka mukaan Leskinen olisi siirtynyt Taivaaliseen Orkesteriin. Tätä huhuilua kesti muutaman viikon, kunnes Leskinen ilmestyi kummittelemaan kotiemme olohuoneisiin esiintyessään Neil Hardwickin ohjelmassa.

Jos vuosi 1989 oli Juicella mennyt hiljaisissa merkeissä, alkoi vuosi 1990 huomattavasti vilkkaammin sillä jo helmikuun alussa kauppoihin ilmestyi uusi single Los Siete Hermanos / Iso Gee ja muutama viikko myöhemmin (19. Helmikuuta, samana päivänä jolloin Pauli Matti Juhani Leskinen täytti 40-vuotta) julkaistiin myös nämä kappaleet sisältävä uusi LP Sinä. Levy myi heti ilmestyttyään yli kultalevyrajan. Albumilta irrotettiin vielä loppukeväästä 7"-single, joka sisälsi kappaleet Hypätään koskeen / I Love You.

Kesällä 1990 Leskinen joutui osalliseksi varsin omalaatuiseen farssiin, kun hänet yllättäen eräänä päivänä haettiin kotoaan poliisikuulusteluihin ilmiannon perusteella, jossa väitettiin Leskisen kärytelleen hasista kuin tupakkaa ikään. Syyte raukesi aikanaan, mutta Leskinenpä ei ollutkaan tyytyväinen kohteluunsa ja niinpä hän vuorostaan nostikin syytteen Suomen valtiota vastaan, vaatien puoltatoista miljoonaa markkaa korvaukseksi aiheettomasta pidätyksestä ja syytteestä, vapaudenmenetyksestä, henkisestä kärsimyksestä, työkyvyttömyydestä sekä hukkaan kuluneesta ajasta. Vuoden 1993 keväällä Leskinen saikin korvauksia, tosin vain 35 000 markkaa sekä 20 000 markan oikedenkäyntikulut.

Loppuvuodesta 1990 ilmestyi Radio 957:n Kuuntelijayhdistyksen toimesta kokoelma-CD 957 radiohittiä, jolla esiintyy joukko tamperelaisia rockbändejä/artisteja, mm: EppuPopedaNormaali, Kari Peitsamo, Ilona, Dave Lindholm, Gasoline Girls & Petrol Boys, Veltto V. ja Kaseva. Myös Leskinen on mukana kahden ennenjulkaisemattoman biisin voimin, jotka suunnilleen samoihin aikoihin julkaistiin myös singlenä Yksinäiset sydämet / Radioaktiivisten marssi. Kappaleiden esittäjäksi on merkitty Juice Leskinen Grand Slam Open, mutta biisit kuunneltuaan on helppo päätellä, että Yksinäiset sydämet -kappaleen soitto-osuuksista vastaa Grand Slam ja vastaavasti Radioaktiivisten marssi -kappaleessa Taivaan Valtakunnan Orkesteri (sama kokoonpano, joka soitti Minä-LP:llä (miinus Paulamäki)).

Huhtikuussa 1991 Grand Slam äänitti Sound Of JJ -studiolla uuden albuminsa Taivaankappaleita, jolta julkaistiin toukokuussa maistiaisiksi tupla-single Pienestä pitäen / Daisarit // Siniristiloppumme / Action!!!. Taivaankappaleita-LP ilmestyi 13.6. asianmukaisin menoin eli Näsijärvellä seilaavalla Finlandia Queen -siipirataslaivalla. Levyllä Grand Slam osoitti olevansa varsin kovassa iskussa ja niinpä LP myikin heti ilmestyttyään kultalevyksi ja myöhemmin platinalevyksi. LP on tunnelmiltaan varsin yhteiskuntakriittinen, minkä varsin hyvin ymmärtää edellisvuotisen huumejupakan jälkeen. Materiaali on varsin laadukasta ja mukana on myös pari Juicelle uuden tyyppistä biisiä eli Siniristiloppumme-rap ja vierailevan solistin Asmo "Appo" Hurulan lukema Action!!!. Levyllä on myäs jo perinteet omaava Einarin polkupyörä -teema, johon on ties monettako kertaa tehty uusi sanoitus ja sovitus. Kappale on saanut tällä kertaa nimen Filosofi ja sen laulaa Grand Slamin ex-kitaristi Puntti Valtonen. Levyltä julkaistiin vielä alkusyksystä single Norjalainen villapaita, jonka B-puolella on albumilta ylijäänyt raita Mummon sekomehu. Myös sinkun A-puolesta tuli erittäin suosittu kappale.


Tausta musiikille
Juice Leskinen & Coitus Int.
Juice - yhtye
Välikausitakki
Juice Leskinen Slam
Juice Leskinen Etc.
Discografia
Paluu kotisivulle

Lähde: RARE, levynkerääjän erikoislehti 1/1994
Copyright © Olli Hietanen, 20.1.2001